Jun 21, 2012

Buat seorang pemimpin.....jika anda adil....adilkah anda?...

Datang seorang sahabat kepada nabi mengadu terdapat seorang lelaki yg memakai kasut dan baju yg cantik lagi bersih, adakah itu dilarang krn takabbur? Nabi jawab : "Sesunguhnya Allah itu indah & sukakan yg indah(selagi ikut hukum); ego & takbur itu menolak kebenaran (permintaan benar serta baik) & menghina (memperlecehkan) org lain" ~hadis riwayat Muslim. Sama-sama jauhi sifat ini sama ada sebagai ibu bapa, ketua syarikat, pemimpin dan rakyat.
 “Sesungguhnya Allah memerintahkan kalian untuk menunaikan amanah2 kpd pemiliknya; & apabila kalian menetapkan hukum di antara manusia hendaklah kalian menetapkan hukum dengan adil.” (4:58)

Ayat di atas menegaskan bahawa amanah tidak melulu menyangkut urusan material & hal-hal yang bersifat fisik. Kata-kata adalah amanah. Menunaikan hak Allah adalah amanah. Memperlakukan sesama insan secara baik adalah amanah.
Ini adalah contoh sebagai orang yang menggunakan kuasa secara salah....apa pendapat anda?...betul atau salah?...tiada diberitahu apa kesalahannya sebelum ditangkap....itu adalah salah disisi undang-undang....itu yang saya tahu....betul ke tidak?....dan ini pula lihat...orang kita semua lantik mereka sebagai polis untuk melindungi kita daripada apa-apa...tetapi mereka yang menzalimi kita...nauzubillah...ape dah jadi?...ini petunjuk-petunjuk menunjukkan kezaliman sudah berleluasa.....dimana nilai Islam Hadhari yang diwar-warkan??...coretan saya bukan untuk memprejudiskan parti tersebut...tapi saya terfikir sejenak bila melihat kejadian-kejadian ini....adakah ini DEMOKRASI??.....


4 comments:

 1. manusia yang gila kuasa dan duit.biasalah.dunia da akhir zaman.mata diwarnai dengan duit dan kuasa.

  ReplyDelete
 2. semua nak jadik pemes je. bukan senang nak jadi pemimpin sebenarnya kan..

  cheritakhita-yuyunz.blogspot.com
  singgah saya ya.

  ReplyDelete
 3. ya tuhan. kiamat dah dekat.
  bertaubatlah same same ;)

  ReplyDelete
 4. btul tu kata mawar....alim ulamak dipinggirkan....salah satu petanda kiamat sudah mndekati...semakin hampir...nauzubillah....dosa byk...pahala skit...kaum wanita lebih ramai dr lelaki..(xtrmasuk yg jd makyah @ arbok[yg da buat surgeri])...ini juga slh satu tanda....

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...