Dec 3, 2012

Apa itu Masjid Al-Aqsa?


Ramai orang memiliki masalah kerana media, kerana mereka tidak tahu apa itu Masjid Al-Aqsa >>> Harus baca dan mengajarkannya kepada putra dan putri.

Masjid Al-Aqsa, yang Terberkati: Harus ditekankan bahawa seluruh wilayahnya tertutup oleh dinding, termasuk kubah The Rock dan Ruang solat Qibly.

Al-Aqsa adalah nama untuk seluruh wilayah tertutup oleh dinding di tenggara Tua Jerusalem, Palestine.
Ia adalah rumah solat yang mengandungi hampir 200 bangunan arkeologi, terutama di antaranya adalah Kubah Batu (dengan kubah emas) pada intinya, dan Al-Qibly Balai Doa (dengan kubah utama) di bahagian paling selatan, dekat ke Kiblat di Mekah, Arab Saudi. Bangunan lain termasuk ruang doa kecil, kubah, mihrabs (= ruang untuk shalat), sekolah, koridor, mastabas (= sedikit mengangkat tanahnya dibangunkan untuk beberapa penggunaan termasuk pendidikan), air mancur, pepohonan, minbars (= mimbar), gerbang, sumur, perpustakaan , diantara bangunan lainnya, selain meter terbuka tertutup oleh dinding.

Al-Aqsa adalah persegi panjang setengah dari 144 donums (= 144.000 meter persegi), yaitu sekitar 1/6 dari kota tua berdinding Yerusalem. Dinding barat adalah 491 meter panjang, yang dinding timur adalah 462m, dinding utara adalah 310m, dan dinding selatan adalah 281m. Ia juga adalah Kiblat pertama bagi umat Islam sebelum ianya dialihkan ke Kota Mekah(sila rujuk cerita-cerita Nabi dan Rasul).


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...