Dec 17, 2012

Keselamatan Ancaman Baru untuk Samsung Note Galaxy 2 dan Galaxy S3 [dikemaskini dengan non-root Fix]Satu lagi ancaman keselamatan telah ditemui oleh komuniti pemaju Android yang menjejaskan S3 Galaxy, Note 2, Galaxy S2 dan Meizu MX. Pengeksploitasi ini juga didapati untuk bekerja di mana-mana peranti berjalan pemproses Exynos 4210 atau 4412. Jadi apakah pengeksploitasi ini?
Baik ia membuatkan untuk akar mudah, tetapi meninggalkan peranti terbuka untuk menyerang. Membenarkan untuk suntikan kod kernel dan tapak RAM dari apl Malware yang boleh dipasang dari Gedung Google Play. Menurut untuk XDA pengguna Alephzain yang mendapati ada pengeksploitasi.


Tetapi bernasib baik komuniti pemaju cepat dengan perkara-perkara seperti ini dan telah menemui menetapkan. Terima kasih kepada XDA pengguna RyanZA, sudah ada sebuah patch untuk mengubah keizinan pada semua peranti yang terjejas. Tetapi kelemahan hanya adalah bahawa pengguna telah mengesahkan bahawa ini cripples menetapkan kamera pada semua alat-alat ini. Setakat ini Samsung telah tidak dibuat komen pada kelemahan keselamatan ini pada kebanyakan peranti perdana mereka, tetapi kita mengharapkan untuk mendengar sesuatu yang tidak lama lagi dari mereka.

Seperti yang kita katakan ini tidak menjejaskan semua peranti menggunakan Exynos 4210 atau 4412 pemproses, yang terutamanya Samsung peranti, dan orang-orang yang baru pada itu. Ahli dalam forum XDA telah berkata bahawa isu ini telah dilaporkan kepada Samsung. Dan jumlah liputan media ia akan mendapat pada waktu akan datang hampir akan memaksa Samsung mengulas tidak lama lagi.

Galaxy Note 2
Jika anda salah satu daripada berjuta-juta orang di luar sana dengan Note Galaxy 2, Galaxy S2 atau 3, atau Meizu MX atau beberapa peranti lain yang berjalan pada pemproses Exynos 4210 atau 4412, dan anda berakar umbi. Berhati-hati dengan apa yang anda memuat turun dari kedai Main. Seperti yang kita telah berkata sebelum ini, sentiasa memeriksa ulasan sebelum memuat turun dan lihat apa yang orang lain fikirkan tentang app. Jika ia mendapat beberapa ulasan yang agak buruk anda akan mahu untuk meninggalkan ia di kedai Main.

Galaxy S3

Update: Terima kasih ke Supercurio, terdapat kini menetapkan bukan akar yang anda boleh memohon kepada peranti anda untuk menetapkan mengeksploitasi ini. Ia akan membolehkan anda tahu jika peranti anda adalah terdedah dan kemudian menutup jika ia adalah. Dan yang paling penting ia "tidak mengubah apa-apa sistem anda, fail salinan, atau kilat". Anda boleh bertukar menetapkan luar dan seperti yang anda pilih, yang besar kerana ia messes dengan kamera depan menghadap. Ia juga boleh kucar-kacir dengan output HDMI untuk sesetengah peranti, tetapi kita tidak 100% pasti. Jadi disini adalah menetapkan sementara bagi mereka yang tidak berakar umbi, dan diharapkan Samsung akan mendapat kemas kini untuk menetapkan pengeksploitasi ini ASAP.

Credits to: Androidheadlines.com

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...