Dec 2, 2012

The Real PALESTINESalam sejahtera kepada kamu

Mari kita bertanya kepada anda beberapa soalan dan membincangkan jawapan dengan satu sama lain.

- Adakah anda tahu bahawa pra-1948, Ia merupakan salah satu tanah yang dipanggil Palestin, di mana Islam, Kristian dan Yahudi hidup, dan Ibu negeri hanya satu yakni Jerusalem (Al-Quds), yang tidak timur dan tidak barat?

- Adakah anda tahu bahawa gelombang pertama pendatang Yahudi ke Palestin telah ditaja oleh Hovevei Zion. Gelombang ini membawa kira-kira 35,000 pendatang sepanjang tempoh 1882-1903. Hampir setengah dari mereka meninggalkan dalam beberapa tahun kedatangan mereka. Jumlah Yahudi yang tinggal di Palestina sebelum 1.882 tidak lebih dari 8000?
- Adakah anda tahu bahawa kira-kira 40,000 orang Yahudi berhijrah antara 1904 dan 1914. Seperti gelombang pertama, separuh daripada mereka meninggalkan dalam tahun-tahun kemudian. Gelombang ini 2 termasuk beberapa Sosialis Zionis. Menonjol di kalangan mereka ialah Ben Gurion, yang menjadi Perdana Menteri pertama Israel dan Yitzhak Ben Zvi, Presiden kedua Israel?
- Adakah anda tahu bahawa lain 150,000 pendatang haram Yahudi dari Eropah Timur tiba di Palestin dalam tempoh 1939-1948?
- Tahukah anda bahawa antara 1949 dan 1951 lebih daripada 600,000 pendatang tiba, dikalangan mereka adalah kurang daripada 2,000 Yahudi Amerika. Kebanyakan pendatang baru datang daripada sumber-sumber baru.
- Adakah anda tahu bahawa asal-usul pendatang tidak tergolong Palestin sebagai asal-usul mereka seperti Falashas dan Yahudi Ashkenazi yang asal datang dari Afrika khas Ethiopia, dan Eropah?
- Adakah anda tahu bahawa semua langkah-langkah ini hanya untuk menukar identiti Palestin?

FREE GAZA FREE PALESTINE!
GIVE THEM BACK THEIR COUNTRY!!!...

LIKE THEN SHARE...TQ...Credits: Activists around the world for Palestine

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...